Monday, May 14, 2007

Ikan Stim Tiga Rasa



1 ekor ikan siakap (600 g)
2 camb minyak
5 ulas bawang merah }
3 ulas bawang putih } dicincang halus
3 cm halia muda }
2 biji cili merah }
1 kuntum bunga kantan }
2 helai daun limau purut } dihiris halus
4-5 biji cili padi }
Garam secukupnya

Bahan sos
2 camb pes cili
1 camb sos tomato
2 camb sos plam
2 camb gula
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis
100 ml air

Cara membuat
1. Lumur ikan dengan garam dan kukus hingga masak.
2. Panaskan minyak, tumis bahan cincang selama 1 minit.
3. Masukkan semua bahan sos, kacau rata.
4. Bila mendidih, masukkan bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
5. Masak hingga pekat kemudian tuangkan ke atas ikan.

Selain siakap, boleh juga gunakan ikan bawal putih atau hitam. Bagi anda yang sukakan ikan yang digoreng, salut ikan terlebih dulu dengan putih telur dan tepung jagung sebelum digoreng hingga garing. Pastikan ikan tenggelam di dalam minyak dan anda tidak perlu membalikkannya. Jika tidak ingin terlalu pedas, kurangkan cili padi.

(Penulisan oleh Celebrity Chef Norzailina Nordin)

No comments: